Bezemer & Kuiper

contact met uw vertrouwenspersoon
Header

Stress!

Verdiepingscursus voor vertrouwenspersonen
Geaccrediteerd door de LVV

Medewerkers die zich bij de vertrouwenspersoon melden wegens pesten, agressie, discriminatie of intimidatie doen dat omdat zij op de een of andere manier stress ervaren. Dat is niet verwonderlijk. De term stress wordt immers expliciet gebruikt in de definitie in de Arbowet van psychosociale arbeidsbelasting, namelijk: … ‘de factoren (…) die stress teweeg brengen’.

In de cursus Stress! gaan we dieper in op dit begrip. Wat betekent het (precies)? Welke fases kent stress en hoe zijn deze te herkennen? Wat is de relatie tussen stress en ongewenst gedrag? Wat hebben life style, balans privé-werk en ongewenste omgangsvormen met elkaar te maken? Op welke manier ‘voorspelt’ iemands temperament of persoonlijkheid hoe hij of zij op stressvolle situaties reageert? Wat zijn de meest voorkomende stressreacties? En vooral: wat doe je eraan en op welke manier kun je je als vertrouwenspersoon het beste opstellen zodat de stress van de melder/klager voor hem of haar valt te managen?

Dr. Marc Schabracq deed onderzoek naar stress en geeft in het bedrijfsleven en bij de overheid workshops over stress, zowel aan leidinggevenden als aan mensen die wegens een reorganisatie plotseling op straat zullen staan. Thans breidt hij zijn werkgebied uit naar vertrouwenspersonen. Opdat zijn uitgebreide kennis via deze doelgroep ook ten goede kan komen aan melders/klagers die stress ervaren wegens ongewenst gedrag op het werk.

Wie nemen deel
Vertrouwenspersonen die onze basiscursus volgden, anderszins (een) cursus(sen) hebben gevolgd, of zich op een andere wijze de relevante basiskennis hebben eigen gemaakt.

Accreditatie
Na afloop ontvangen de deelnemers een bewijs van deelname.
Deze cursus is door de LVV geaccrediteerd voor één dagdeel onder registratienummer 9158/9144 H.

Aantal deelnemers
Minimaal 8 en maximaal 12 personen

Docenten
dr. Marc Schabracqdrs. Alie Kuiper